Sunday 27 November 2016

Vegán macska? Vegán macska!

MAGYARUL:
(Az eredeti cikk 2016 Nov.-ben íródott)
(2017 Szeptemberében update)

Mivel megint feljött a vegán cicák kérdése, úgy döntöttem itt az ideje, hogy megosszam Pötyi történetét.

Olyan szerencsések vagyunk, hogy megoszhatjuk az életünket egy csodálatos 11 éves kandúrral, 7 éve van velem, az utcáról sétált be. És, az elmúlt több mint 2 évben vegán tápon van (Amicat).

Nehéz döntés volt, 6 hónapos kutatómunka és rengeteg veszekedés előzte meg... Nem tudtuk eldönteni, veszélyeztetjük-e Pötykét vele vagy sem. De sok siker sztori, elmélyűlt kutatómunka és a növényi táp előállítő cég (AMI) 15 éves tapasztalata vegán kutya és macska tápok gyártásában végül meggyőzőtt minket... És végül meghoztuk a döntést: kipróbáljuk az Amicat-et.

Sok éve már, mikor először elmentünk a helyi állatorvoshoz egy full ellenőrzésre plusz vérvételre. Láthatólag minden rendben volt vele, egészséges, csillog a szőre és mondhatni túl aktív is :), de biztosra akartunk menni.

Mivel új doki volt, az előítélettől félve, nem mondtuk a dokinak milyen tápon van, így mikor visszajött a leletekkel és végzett a vizsgálatokkal el kezdett faggatni minket mit is adunk neki, mert a korához képest elképesztően egészséges macska! És hogy ami még döbbenetesebb hogy elv van valami enzimje a cicáknak (nem emlékszem a nevére) ami az idősebb macskáknál nagyon alacsony, míg Pötykénél olyan szinten van mint egy fiatal kandúrnál!

Nem akartuk megmondani, de nagyon faggatózott így elmondtuk... Teljesen ledöbbent. Mondta, hogy ez csodálatos és hogy mi a márka, honnan rendeltük!!!! (???? :D )
Merthogy mint megtudtuk, rengeteg macska allergiás az állati-fehérjére ( :O ). Mondta, hogy innentől kezdve ajánlani fogja másoknak is és minket is teljes vállszélességgel támogat. (azért mondtam neki, hogy Pötyi nem allergiás semmire, ugyhogy szerintem bárkinek ajánlhatja :) )

Nos, ez a rövid történet... :)

Milyen következtetéseket vontam le és esetleg vonhatsz le te is?

Ha cicád van és vegán vagy most legalább tudod, hogy vehetsz/ adhatsz neki vegán tápot. (sok olyan ismerősöm van akik már több mint 3, 5 vagy 8 éve vegán táppal etetik a cicáikat, van közülük olyan aki 20 macskát etet igy!)

Szeretnék még pár nagyon fontos dolgot elmondani:

* Pötyi személyisége egy fikarsznyit sem változott. Aktív, kijár, ugyanolyan szarházi, mint mindig is volt :) Nem lett kevésbé "ragadozó" (bármit is jelentsen ez).
* Hangsúlyoznám hogy nem, nem követem, hogy kint mit csinál, de azelött se ette meg azt a kevés elfogott állatot :'(, és legjobb tudásom szerint most se teszi... hozza (sajnos) mint ajándék, de hál' istennek nem túl gyakran :/ (onnan sejtjük, hogy nem eszi meg őket, mert pontosan annyit eszik, mint az ajánlott napi adag, hízni viszont nem hízik... így logikusan végiggondolva, nem jut több kalóriához mint "kéne")
* Nagyon szereti az étel ízét, én ált. egy kicsi sörélesztő pehellyel szóróm meg, azzal tálalom, vagy vízbe áztatva...
* Igen, a macskák ragadozó állatok ez nem is vita tárgya itt.
* VISZONT, a macskáknak NEM húsra van szükségük, hanem a húsban található nyomelemekre, vitaminokra és tápanyagokra... Praktikus értelemben a macskáknak egy csoportnyi nyomelemre, vitaminra, hatóanyagra van szükségük, többek között taurinra, arachidonic-ra, pyroxidine-ra, methionine-ra, és A vitaminra. Nos, ha mindezt a tudomány képes egy tökéletesen KOMPLEX étrendbe összerakni növényi alapanyagokból... akkor miért probláma, hogy ehhez senkinek nem kell egy életen át szenvednie és meghallnia?
* Még egy dolog nagyon fontos, a kutatásom során teljesen egyértelművé vált, hogy a boltokban (vagy állatorvosoknál) kapható macska táp semmivel sincs közelebb a természetes étrendjéhez a macskáknak, A természetben a macskák nem száraztápot, nem konzervet, nem fött húst esznek, és mindezt nem egy kis tálkából teszik. Tehát, logikusan ha, BÁRMIVEL eteted élő egeren, élő halon vagy élő kismadarakon kívül, akkor az már nem esik a természetes étel kategóriájába... se a száraz, se a konzerv de még a nyers/ főzött húsok sem (főleg az olyanok amiket a "természetben" soha nem tudna elkapni és megenni.)
* Tehát kérdem én... ha egy komplex táp előállítható egészséges növényi alapanyagokból akkor mért kéne az állatipart bármilyen formában is támogatni? Akár kijárós a macska akár nem...
* Fogalmam sincs mit jelent sokak számára: "ez kínzás a macskának" kijelentés, ugyhogy ha valaki ezt kifejtené őszíntén meghálálnám. Mint vegán, az állatkínzás a legutolsó utáni dolog amit tennék. Ezért is figyeljük Pötyit, és vittük(és visszük remdszeresen) az állatorvoshoz is. Se fájdalmai, se fiziológiai se személyiségbeli elváltozásai nincsenek.
* A kutatásom során sok macskával és gazdival találkoztam: Több (4) olyan macska"tartó" ismerősöm van, akik 3, 5 és 8 éve vegán táppal etetik a cicáikat. Ezek közül olyan is van akinek "telepe" van és 20 cicát etet így 6-8 éve. Az összes macska rendszeresen csekkolva van és a vérképeik teljesen rendben vannak. Hát igen a tudomány csodákra képes.
* Ha többet szeretnél tudni csatlakozz ehhez a FB goruphoz: "Vegan Cats"

Ez az amit veszünk:
http://www.amipetfood.com/…/produc…/products-for-cats/amicat





No comments :

Post a Comment