Sunday 30 July 2017

Mi is a baj a mézzel?!? Avagy a ragacsos igazság a mézről.


Érdekel mért nem esznek a vegánok mézet? Nem érted "Mi is a baj a mézzel"?!?

Photo by Lukas Jasiunas


Egy ismerősöm írását szeretném veletek megosztani, mivel ő testközelből ismeri a méhészet, méhészek és méhek világát. Így valódi információt, valódi tapasztalatokon alapúló történetet kaptok, első kézből.


Olvassátok szeretettel.

"Az igazság az, hogy az utolsó dolog, amit elhagytam, az a méz volt.
Ehhez a történethez hozzátartozik, hogy már a dédim is méhészkedett, jelenleg a bácsikám méhész, és rajong a méheiért, egész nap ott álldogálna mellettük, ha tehetné és gyönyörködne bennük, órákig képes róluk beszélni, és mint szakember tudja, hogy mennyire van szükségük, és csak a maradékot veszi el, ami úgyis "kárba" veszne, cserébe megvédi a méheket, mivel (az emberi behatásnak köszönhetően) már nagyon sok "ellenségük" van, amikkel szemben önmagukban védtelenek.
Éppen ezért nem tudtam elképzelni, hogy ez kihasználás lenne.



De!:
Nagyon kevés méhész ilyen, ezt ő is mondta. Felháborodva mesélt arról, hogy vannak méhészek, akik lemetszik a királynő szárnyát, nehogy elrepüljön (mert a többiek követnék és akkor oda lenne a család), a méhpepmpő árulása "gyilkossággal" jár (bácsikám pl nem is teszi, pont ezért). Viszont nem is keres vele úgy, és nincs is annyi méze, így neki ez csak egy hobbi a munkája mellett, amire azt tudom mondani, hogy egy viszonylag kölcsönös dolog. Bár már az ő mézüket sem fogyasztom, mert nem kívánom, mert mást látok benne, illetve amikor ők pergetnek (Pergetés, Wikipedia) is meghal egy-két méhecske. Pedig szükség lenne hasonló méhészekre, mivel a méhek nagyon fontos szereplői a természetnek, és jelenleg nagyon veszélyeztetett helyzetben vannak segítség nélkül. De olyan segítségre nincs szükségük, mint amilyet az ember nyújt nekik jelenleg.



Mindezek mellett vannak olyan kúrák, mint a méhcsípés-terápia, ami valóban rendkívül hatásos, de az állat halálával jár. Szerintem ez is igen messze áll a békés együttélés témájától. A veganizmustól meg pláne.


Ráadásul nagyon kevés lelkiismeretes méhész van. És aki nem ilyen (és ez a többség, pláne a bolti méz esetében, meg a mézet tartalmazó termékeknél vagy akárkinél, akitől mézet vehetsz), az nagyon keményen kihasználja az állatokat: több mézet vesz el, cukros vizet ad vissza, a pempővel lárvákat pusztítanak, a királynőt csonkítják, terápia során méheket ölnek stb.

Szerintem ahol hobbi a méhészkedés (tehát nem is nagyon adnak el), még a laikusabbak számára az elfogadható kategória lehetne, de aki meg így csinálja, az nem is nagyon termel annyit, hogy a kedves laikus vegyen belőle. Bár én speciel abból sem kérek, mert például ilyen helyeken is sokszor van méhcsípés terápia, illetve a pergetés természetes velejárója pár méh halála (támadnak közben ugye, ők meg abba belehalnak). Ami szintúgy természetes elzárkózást szül egy vegán részéről.



Amennyire én tudom ugyan etikusan működő méhészetekre szükség van (ahol nem vesznek el, vagy maximum annyit, hogy önfenntartó legyen a dolog), de arra, hogy az ember ilyen helyről mézt szerezz, NINCS lehetőség és szükség, hiszen ilyen helyeken nem tudnak annyit termelni. Sőt, az igazán etikus méhészet nem veszi el a méhet, hiszen pergetéskor pár méhecske mindig meghal, mert többségben támadnak. :( De az etikusan működő méhészet szerintem oké, sőt, kifejezetten fontos a természet szempontjából, de a méz fogyasztása, árulása már nem, mivel az teljesen más kérdés, és teljesen más magatartást igényel a méhésztől.

Ez így felsorolva minden, csak nem vegán. Úgyhogy a kérdés megválaszolva: akármennyire is szeretném a családi vonatkozás miatt, nem, nem vegán a méz és én sem fogyasztom, pedig tehetném egy viszonylag etikusabb környezetből beszerezve is. De így sem az."


No comments :

Post a Comment