A teljes értékű fehérje
forrásokról
Amikor szóba jön a
növényi alapú étrend, a leggyakrabban felmerülő kérdés:
És mi a helyzet a proteinnel/ fehérjével?!
És mi a helyzet a proteinnel/ fehérjével?!
A kérdés logikus, hisz oly keveset tanultunk a növényi aminosavakról. Szóval, a kérdés jogos:
Van fehérje a növényekben?
Van fehérje a növényekben?
Az első és
legfontosabb, amit tisztáznunk kell, hogy a mi is a fehérje. A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő
szerves makromolekulák. A fehérjék kialakításában a 20 féle
„proteinogén” (fehérjealkotó) aminosav vesz részt. A húsz fehérjealkotó aminosav
közül 9-et "esszenciális aminosavaknak” nevezünk. Ezek nélkülözhetetlenek
a szervezetünk számára, mert a testünk nem képes önállóan előállítani őket. Így
külső forrásokból kell hozzájuk jutnunk - legegyszerűbben élelmiszer
formájában. A fehérjék fontos biológiai szerepét jellemzi, hogy minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek
Ha egy ételben mind a
9 esszenciális aminosav megtalálható, akkor nevezzük azt teljes értékű fehérje
forrásnak avagy összetett proteinnek.
A 9 essenciális aminosav
Köztudott, hogy az
állati izomszövet összetett fehérjeforrás, azonban mennyit tuduk a növényi
alapú fehérje forrásokról?
Minden növényben található fehérje, vagy hogy pontosak legyünk: minden
növényben megtalálhatóak az aminosav-építőelemek.
Gyakran hivatkoznak
arra, hogy a növényi alapú ételek “hiányosak”, azaz nem mind a 9 esszenciális aminosav van
jelen elegendő mennyiségben
bennük*.
Mielőtt azonban túl
hamar vonnánk le messzemenő következtetéseket, fontos tisztázni, hogy ezek az
összetevők (ételek) nem kevésbé értékesek attól, hogy “nem teljes” proteinek.
Ugyanis végtelenül egyszerű “összegyűjteni” a teljes spektrumát az alapvető
aminosavaknak, még a legegyszerűbb zöldség-hüvelyes, gabona-hüvelyes kombóval (Mennyei chilisbab) illetve gyümölcs-gabonaféle vagy magfélék-gyümölcs (Chia puding) kombinációval
is könnyű összeállítani (erre lesznek példák a késöbbiekben).
Emellett vannak olyan
növényi alapú élelmiszerek, amelyekről ma már tudjuk, hogy komplex
fehérjeforrások (a hivatkozások között megtalálhatók az erre vonatkozó, elmúlt
évek részletes összetétel-elemzés vizsgálatainak eredményei *).
Még egy fontos
aspektusa az úgynevezett "aminosav-kombinációnak" (azaz mikor
különböző “nem-teljes” protein forrású ételeket párosítunk): a párosításnak nem
kell ugyanabban az időben történnie! A nap folyamán bármikor lehet enni a
különböző gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, magvakat és a
dióféléket. A testünk fogja elvégezni a munkát, hogy összekapcsolja őket. Ezek
az aminosavak olyanok, mint építőkövek, a test tudja, hogy mit és mikor kell
használni, hogy az ember számára szükséges fehérjét felépítsék.
Azonban, mint már
említettük, vannak olyan növényi alapú ételek, amelyek teljes értékű fehérje
források/ összetett proteinek.
Itt a lista a növényi
alapú, komplex / teljes fehérjetartalmú ételekről:
* Quinoa
* Amaranth
* Hajdina
* Kendermag
* Chia mag
* Aphanizomenon
flos-aquae (alga)
* Spirulina
Példaként, az alábbi
képen látható a Quinoa összetétel elemzése:
(Látható, mind a 9
esszenciális aminosav jelen van benne)
A második felmerülő kérdés: mennyi fehérjére van szükségünk?
Egy átlagos embernek
körülbelül napi 0.6 – 1 g fehérjére van szüksége test-kilogramonként (pl: egy
55 kg súlyú nőnek, aki naponta 30 percnél kevesebbet mozog aktívan, 0.8 grammal
számolva naponta kb. 44 g proteinre van szüksége.) A szakirodalom ettől eltérő mennyiséget
javasol, megerőltető vagy atletikus sportolás, illetve terhesség esetén. Egy
átlagos testalkatú embernek naponta, és mintegy 1500-2000 kalóriával kell ezt a
proteinigényt bevinnie.
Azonban, végülis nem “amonosavakat” meg
”nyomelemeket” eszünk, hanem ételt! Így azt kell megnéznünk, hogy étellel be
lehet e vinni az ajánlott protein mennyiséget:
Az alábbi linken megtalálható, milyen változatos módon
lehet szervezetünk testfehérje igényét pótolni. És sokkal könnyebb, mint
gondolnánk! (a link angolul van)
https://cronometer.com/
Az alábbi az én
példám alapján készült: nő, 170 cm, 55 kg, 0,8 g fehérje/test kilogrammal
számolva. Mint látható, kevesebb mint 1000 kalóriával már majdnem elértem a
napi 44 g fehérjeszükségletemet! Fontos megjegyeznem, hogy kb. napi 1800
kalóriát fogyasztok, az alábbi példa csupán azt szemlélteti, milyen könnyen
elérheti az ember a napi fehérjeszükségletét.
A listán szereplő
ételek magyarul, fentről lefelé olvasva:
Őrölt lenmag (kitűnő fehérje
és Omega3 zsírsav forrás)
Egyszerű fehér rizs
Zabkása
Főtt bab
Teljes kiőrlésű
kenyér
Mogyóróvaj
Nyers spenótlevél
Egyszerű szójatej
* Fontos megértenünk,
hogy minden növényi alapanyag/élelmiszer tartalmazza mind a 9 esszenciális
zsírsavat, de a legtöbbet azért nem nevezik teljes, illetve összetett
fehérjeforrásnak, mert a bennük lévő, rendelkezésre álló aminosavak mennyisége nagyon
kicsi. Amennyiben például úgy döntene, hogy a napi fehérje pótlását csak főtt
krumpliból szeretné fedezni, meg kellene ennie 3kg-ot ahhoz, hogy
"összegyűjtse" megfelelő mennyiségben az összes esszenciális
aminosavat.
Ezen a linken
megnézhető az összes élelmiszer tápanyag összetételét:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/
Felhasznált irodalom
és hivatkozások:
Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/
http://nutritionstudies.org/top-10-plant-based-research-and-news-stories-of-2015/
http://www.collective-evolution.com/2017/02/06/get-your-protein-from-plants-not-meat-if-you-want-to-be-healthier-according-to-these-scientists/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
http://nutritionstudies.org/top-10-plant-based-research-and-news-stories-of-2015/
http://www.collective-evolution.com/2017/02/06/get-your-protein-from-plants-not-meat-if-you-want-to-be-healthier-according-to-these-scientists/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
Stanford University: Food and Health course
Now this is something worth sharing. I have no idea before about the protein deployment and its best sources in nature. You just nailed it with your post. Keep up doing this wonderful work blogging.
ReplyDeleteThanks so much! We're so glad for your support.
ReplyDelete